Katere podatke potrebujemo za izračun zavarovanja hiše?

Pri pripravi izračuna za zavarovanje hiše potrebujemo različne podatke o hiši (ali drugi nepremičnine, če ne gre za hišo).

Glavni podatki so:

  • površina ali zunanje mere hiše
  • število etaž
  • leto gradnje in obnov
  • dodatni objekti
  • naslov

Površina hiše

Površina hiše je najpomembnejši podatek, saj se z njim določi osnovna zavarovalna vsota. ZV se lahko določi glede na uporabno površino ali glede na zunanje mere hiše.

Število etaž

Zraven same površine je potreben tudi podatek po posameznih etažah in kakšnemu namenu služijo. Ima hiša klet, podstrešje? Je del kleti namenjen bivalnim prostorom? Ali je zgornja etaža mansarda?

Na podlagi teh podatkov dobimo zavarovalno vsoto, ki mora predstavljati gradbeno vrednost naše hiše.

Leto gradnje

Na določene nevarnosti lahko vpliva tudi leto gradnje in morebitnih kasnejših obnov hiše. Tako je tudi letnica izgradnje zelo priporočljiv podatek.

Dodatni objekti

Veliko samostojnih hiš ima tudi kakšne dodatne objekte. V kolikor bi želeli, da so zavarovani tudi vsi ostali objekti, jih je potrebno vključiti na polico. Pri nekaterih zavarovalnicah so nekateri manjši objekti že vključeni zraven zavarovanje hiše.

Kot dodatni objekti se lahko zavarujejo nadstreški, lope, ute, garaže, drugi gospodarski in kmetijski objekti.

Naslov

Na višino premije pri določenih nevarnostih vpliva tudi sama lokacija hiše. To je predvsem za nevarnost poplave in potresa. V vsakem primeru pa je naslov ena izmed osnovnih informacije o hiši, tako da je priporočljivo, da se posreduje že pri prvem kontaktu oz. povpraševanju za zavarovanje hiše.

Za pripravo osnovnega izračuna so ti podatki dovolj. Za bolj natančnega pa je dobro imeti še druge podatke.

Če vas zanima cena za zavarovanje hiše, priporočamo, da najprej izpolnite obrazec za zavarovanje hiše na prvi strani. Po poslanem informativnem izračunu pa vas bomo kontaktirali in povprašali za preostale podatke.